Strategia ja suunnittelu

Yrityksen auto­matisointi­suunnittelun pohjalla tulee olla yrityksen kasvun ja kehittämisen halu ja tarve, joka on tunnistettu ja dokumentoitu omistaja­strategiassa. Tarve voi olla jo valmiina yrityksen omassa strategiassa ja kehitys­suunnitelmassa tai vaihto­ehtoisesti se voi kasvaa asiantuntijan analyyseissa havaitsemana potentiaalisena kehityskohteena.

robot arm in factory

Kehittämiskohteiden tunnistaminen

Seuraavassa osassa käsitellään To Do-listana kehittämiskohteen tunnistamiseen liittyviä tekijöitä. Yritystoiminnan perusteiden alkukartoitus, tekninen ja taloudellinen. Teknisiä valmiuksia tarkastellaan tuotannollisten tunnuslukujen valossa ja taloudellisia perusedellytyksiä taloudellisten tunnuslukujen avulla.

Seuraavat toimenpiteet auttavat yritystä selvittämään, onko tuotannon automatisointi tarpeellista ja miten se voisi toteutua. Käytä tarvittaessa asiantuntija-apua.

Nykyisen prosessin arviointi

Tarkasta nykyinen tuotantoprosessi yksityiskohtaisesti. Selvitä, mitkä vaiheet ovat manuaalisia ja mitkä voisivat olla automatisoitavia. Käy läpi tuottavuusmittarit: toimitusvarmuus, läpimenoaika, käyttösuhde, tuottavuus, tuotannon tehokkuus, LEAN-toimintatapa, OEE/KNL. Arvioi prosessin tehokkuutta, tarkkuutta ja tuottavuutta. Onko nykyinen prosessi altis virheille tai pullonkauloille?

Kustannusanalyysi

Laske nykyisen prosessin kustannukset, mukaan lukien työvoimakustannukset, materiaalit ja muut resurssit.  Vertaa näitä kustannuksia automatisoinnin mahdollisiin kustannuksiin, kuten laitteiden hankintaan, koulutukseen ja ylläpitoon. Tee Return on Investment (ROI) -laskelma, jossa arvioit, kuinka nopeasti automatisoinnin kustannukset maksavat itsensä takaisin saavutettujen hyötyjen avulla. Tämä auttaa arvioimaan automatisoinnin taloudellista kannattavuutta.

Liiketoiminnalliset tavoitteet

Määrittele selkeät liiketoiminnalliset tavoitteet, joita automatisoinnilla pyritään saavuttamaan. Tavoitteisiin voi kuulua esimerkiksi tuotannon kapasiteetin lisääminen, virheiden vähentäminen, laadun parantaminen tai kustannusten alentaminen. Kaiken tavoitteellisuuden tulee suunnata yrityksen elinvoiman kasvattamiseen.

Teknisten mahdollisuuksien tutkiminen

Selvitä, millaisia teknologioita ja automaatioratkaisuja on saatavilla tuotannon automatisointiin. Voivatko robotit, koneoppiminen tai IoT-teknologia tukea prosessia? Näihin asioihin syvennytään oppaan osassa ”Teknologian käyttöönotto”.

Riskien arviointi

Tunnista mahdolliset riskit ja haasteet, jotka liittyvät automatisointiin. Tähän voi kuulua esimerkiksi laitteiden yhteensopivuus, tekniset häiriöt, tietoturva ja henkilöstön vastustus.

Pilotointi

Käynnistä pienimuotoinen pilotointiprojekti, jossa testaat automatisointiratkaisuja käytännössä ennen laajempaa käyttöönottoa. Pilotointi auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ja hienosäätämään ratkaisuja. Useissa automaatioprojekteissa lähtökohtana on ollut ”aloita pienestä”-periaate.

Henkilöstön koulutus

Arvioi, miten automatisointi vaikuttaa henkilöstön rooleihin ja vastuisiin. Tarvitaanko uutta koulutusta tai osaamisen päivitystä?

Sidosryhmien osallistaminen

Osallista prosessiin kaikki asiaankuuluvat sidosryhmät, kuten tuotantohenkilöstö, insinöörit, johdon ja mahdolliset automaatiotoimittajat. Tämä varmistaa laajan näkemyksen ja sitoutumisen automatisointiprosessiin.

Jatkuvan parantamisen suunnittelu

Suunnittele järjestelmä jatkuvaa parantamista varten automatisoinnin jälkeen. Seuraa prosessin suorituskykyä ja etsi jatkuvasti mahdollisuuksia optimointiin.

Selvittämällä huolellisesti nykyisen tilanteen, liiketoiminnan tavoitteet, teknologiset mahdollisuudet ja taloudelliset näkökulmat voit tehdä perustellun päätöksen tuotannon automatisoinnin tarpeesta ja toteutustavasta.