Blogi on tuotettu osana Uuden Teknologian Oppimisalusta -hanketta jossa luodaan verkkokoulutusalusta Etelä-Karjalan alueen yritysten, organisaatioiden ja koulutustahojen oppimistarpeiden mukaan. UTO2024 -hanke kehittää Etelä-Karjalan alueen kasvua sekä osaamista uusien teknologioiden osalta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Uusien teknologioiden oppimisalusta auttaa yrityksiä oppimaan uusista teknologioista ja kouluttamaan henkilöstöään esimerkiksi tekoälyn, ohjelmistorobotiikan ja muiden uusien teknologioiden osalta.
Tekoälytyökalut työarjen apuna
Moni tietokoneella tehtävä työ vaatii paljon ideointia, pohdintaa ja suurien tiedostojen käsittelyä. Näitä työtehtäviä voidaan helpottaa ja tehostaa tekoälyn avulla, tekoäly voi siis toimia työarjen assistenttinasi. Listaamme blogissa tekoälytyökaluja, joiden avulla voit helpottaa omaa työtäsi, opintojasi ja muuta pohdintaa, tiedonhakua ja tekstinkäsittelyä vaativaa tekemistä.
Perplexity
Perplexity loistaa tiedonhaussa sekä tutkimuksessa. Nämä asiat se tekee läpinäkyvästi sekä eettisesti tarjoamalla aina käyttämänsä lähteet ja merkaten lähdeviitteet vastaukseensa. Se kirjoittaa vastauksen kirjallisena selkeään muotoon sekä tarjoaa lisäksi tiedusteluun vastaavia kuvia, videoita ja infograafeja.
Perplexity tarjoaa ilmaiskäyttäjille rajattoman määrän “Quick Search” hakuja, jotka tarjoavat nopeita ja luotettavia vastauksia lähteineen ja lisäksi viisi “Pro Search” hakua tunnissa. Pro Search haku tarkoittaa käytännössä laajempaa sekä syvempää tutkimusta ja tämän kautta myös monipuolisempaa sekä laajempaa vastausta.
Perplexity sopii hyvin moneen tiedonhaku- ja tutkimustarkoitukseen, sillä se tarjoaa mahdollisuuden keskittyä tiedonhankinnassaan tietynlaisiin lähteisiin, kuten verkkosivuihin, akateemisiin lähteisiin, videoihin tai keskusteluihin ja mielipiteisiin. Lisäksi sen voi asettaa ratkaisemaan matemaattisia pulmia tai keskittymään vastauksessaan omaan koulutusdataansa, jolloin se ei etsi ulkopuolisia lähteitä.
Perplexity tarjoaa mahdollisuuden keskittyä tietynlaisiin lähteisiin tiedonhankinnassa.
Perplexitylle voi myös syöttää tiedostoja. Tällöin työkalu hyödyntää vastauksessaan syöttämääsi tietoa sekä muita samaan aiheeseen liittyviä löytämiään lähteitä. Tämä ominaisuus on varsin kätevä vertailuun sekä hyödyllinen tutkimuksen täydentämisessä tiedolla, jota työkalu ei välttämättä muuten löytäisi.
Vaikka Perplexity tarjoaa aina lähteet vastauksiinsa, se ei tarkoita että teksti on sellaisenaan faktapohjaista. Tässäkin kohtaa on tärkeää tarkistaa lähteet sekä lähteissä oleva tieto. On tärkeää muistaa että varsinkin tehtäessä “web search” hakua työkalun vastaus perustuu verkosta löytämiinsä lähteisiin. Ilman rajausta esimerkiksi akateemisiin lähteisiin, voi työkalun valitsemat lähteet olla esimerkiksi yritysten blogeja. Toisaalta perplexity pyrkii selvästi perustelemaan vastauksiaan ja niiden osia monen lähteen avulla, jolloin yhden lähteen painoarvo vastauksessa tippuu.
Viereisessä kuvassa esimerkki haulle "mitä tarkoittaa VR?"
Lähteenä kyseiseen kysymykseen Perplexity käytti blogeja, wiki-sivuja sekä sanakirjalähteitä.
Perplexity etsii verkosta kysymykseen vastaavia lähteitä ja kirjoittaa vastauksen viitaten useaan lähteeseen sekä numeroi lähdeviitteet kunkin kappaleen perään.
ChatGPT
ChatGPT on varmasti tunnetuin työkalu näistä kolmesta, sillä sen uskotaan tuoneen generatiivisen tekoälyn yleiseen tietoisuuteen ja kiihdyttäneen tekoälyn kehitystä viime vuosina suuresti. Se on kätevä ja todella monipuolinen työkalu työ-, vapaa-ajan- sekä oppimistarkoituksiin.
ChatGPT tarjoaa ilmaiskäyttäjilleen rajallisen pääsyn lippulaivamalliinsa GPT-4o:hon, jonka jälkeen käyttö rajoittuu vähemmän tehokkaaseen 4o mini -malliin. Ilmaiskäyttäjä ei voi kouluttaa omaa GPT assistenttiaan, mutta voi käyttää muiden käyttäjien kouluttamia apulaisia.
ChatGPT:n vahvuus on sen muokattavuus. Maksavat käyttäjät voivat kouluttaa omia GPT assistentteja todella moneen tarkoitukseen ja jakaa näitä myös muille käyttäjille. Oman GPT:n voi kouluttaa kirjoittamaan viestejä tai sähköposteja käyttäjän kirjoitustyyliä kopioiden tai auttamaan eri tekoälytyökalujen promptien laatimisessa. GPT:n kouluttaminen on myös kohtuu helppoa.
Kuva eri GPT:stä
ChatGPT:n käyttäjien kustomoituja GPT assistentteja löytyy moneen eri tarkoitukseen.
ChatGPT vähentää monen eri tekoälytyökalun tarvetta monipuolisuudellaan. Se voi analysoida dokumentteja sekä listata niiden pääaiheet, analysoida dataa, luoda koodia, kirjoittaa tekstiä, luoda kuvia, antaa kehitysideoita käyttäjän kirjoittamiin teksteihin, kääntää tekstiä eri kielille ja paljon muuta. ChatGPT ei ole syyttä yksi suosituimpia ja käytetyimpiä tekoälytyökaluja.
Claude
Claude on erityisen hyvä tutkimaan, analysoimaan ja tiivistämään suurta määrää dataa sekä ideoimaan ja kääntämään tekstiä eri kielille. Se pystyy generoimaan ja käsittelemään koodia sekä analysoimaan kuvia, graafeja ja jopa käsinkirjoitettua tekstiä.
Clauden 3.5 Sonnet mallia pääsee käyttämään ilmaiseksi. Se on kätevä apuri ideoinnissa, dokumenttien analysoinnissa ja tekstinkäsittelyssä. Mallia voi käyttää rajallisesti ja käyttäjän promptit aikakatkaistaan tietyn käyttömäärän jälkeen.
Claudella ei ole pääsyä hakukoneisiin, joten sillä ei voi etsiä täysin ajankohtaista tietoa, ellet sitä itse työkalulle syötä. Clauden tieto perustuu siis täysin sen koulutusdataan sekä tiedostoihin jotka käyttäjä sille syöttää tai joita työkalu luo itse.
Mielenkiinnosta johtuen päätin testimielessä kokeilla avainsana-analyysin tekemistä Claudella. Sain pyyntöihini päällimmäisin puolin varsin järkevän kuuloisia vastauksia. Ongelmana oli ainoastaan se, että avainsana-analyysia on turha tehdä ilman tietoa siitä mitä ihmiset oikeasti googlettavat - ilman tietoa johon Claudella ei ollut pääsyä. Kysyttyäni asiasta sain vastaukseksi pahoittelut sekä ohjeet siihen miten voisin jatkaa tutkimusta työkaluilla joilla on pääsy tarvittavaan dataan. Ilman parempaa tietoa olisin helposti voinut uskoa Clauden tuottamaa tekstiä.
Tekoäly on erehtyväinen, muista tarkistaa sen antama tieto.
Tämä on hyvä esimerkki siitä miten helposti AI työkalut saavat vääränkin tiedon kuulostamaan oikealta. Korostankin siis kriittisyyttä ja AI:n tuottaman tiedon tarkastamisen tärkeyttä. Tämä erehtyväisyys ei suinkaan ole pelkästään Clauden ongelma vaan sitä tapahtuu jokaisella työkalulla. Muista siis aina tarkistaa tekoälyn tuottamat lopputulokset!
Claudessa pidän paljon sen “dialogityylisestä” keskustelutavasta. Sillä työskentely tuntuu enemmän keskustelulta kuin työkalun käytöltä. Lisäksi se tarjoaa aina vastauksensa lisäksi ehdotuksia miten se voisi auttaa seuraavaksi aiheeseen liittyvissä asioissa. Tämän Claude tekee mielestäni paremmin kuin ChatGPT, ainakin ilman personointia tai oman GPT:n rakentamista.
Linkkejä ja lähteitä
https://www.perplexity.ai/hub/technical-faq/what-advanced-ai-models-does-perplexity-pro-unlock
https://docs.anthropic.com/en/docs/about-claude/models
7.10.2024
Aaro Kauria
Markkinointiasiantuntija
aaro@robocamp.fi
+358 44 776 6631